Mitä Sult muuttaisi?
Mitä SULT muuttaisi nykyisessä musiikki- ja viihdemarkkinassa?
SULT ajaa aitoa, toimivaa markkinaa. Se toisi terveen ja kaikkia kirittävän kilpailun nykyisen kolmen suuren kansainvälisen levy-yhtiön oligopolisesti hallitsemaan markkinaan.
Markkinan keskittymistä kuvaa, että vuonna 2000 kolmen suuren kansainvälisen levy-yhtiön (Universal, Sony, Warner) markkinaosuus Suomen levybisneksestä oli 40,5 %. Vuonna 2021 saman kolmikon markkinaosuus Suomessa oli 95,2 %. Suomen omavaraisuusaste alalla on siis kuihtunut 20 vuodessa lähes olemattomaksi.
Rakenteellinen ylivoima kertautuu kaikessa musiikki- ja viihdealan tulonjaossa kasvattaen kuilua. Esimerkiksi musiikin teollisten tekijänoikeuksien noin 100 miljoonan euron vuosipotista menee ulkomaalaisille alustoille ja levy-yhtiöille yli 95 miljoonaa euroa.
Toinen esimerkki: vuonna 2020 levy-yhtiölle kuuluvan teollisen tekijänoikeuden Gramex-tilityksien 10,8 miljoonan osuudesta meni ulkomaisille jäteille 10, 2 miljoonaa euroa!
Markkina ei ole terve, koska aidon kilpailun puute estää markkinaa kasvamasta täyteen kukoistukseensa. Tarvitaan kunnon kilpailua ja sille on luotava edellytykset, joissa pienellä kielialueellamme kotimaisestikin omistettu tuotanto voi kilpailla kansainvälisten suuryritysten kanssa n.s. samalta viivalta. Siitä hyötyvät kaikki (musiikinkuluttajat, musiikintekijät, kansantalous jne). Kilpailu kirittää myös kolmea suurta toimijaa.
Levy-yhtiöoligopolin rinnalla toimii ketjuuntuneiden paikallisradioiden (joista monet eivät tosin juurikaan enää ole paikallisia sisältönsä puolesta) oligopoli. Tämä keskittyneisyys ja "harvainvalta" tekee toimialoista tasapaksua ja ikäluokkaan 15-35 -vuotiaat keskittyvää soittolistamössöä.